Internationaal koempeltreffen

Landgraaf Bezoek website

Internationaal koempeltreffen

Internationaal koempeltreffen Park Strijthagen, Hofstraat 5Landgraaf Naar de website
De stichting HEERLYCKheyt Schaesberg nodigt je van harte uit voor een Euregionale Koempeldag op zondag 16 oktober van 12.00-17.00 uur in Landgraaf. Dit ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van de gemeente Landgraaf en ter ere van de vele koempels die zo’n kleine honderd jaar lang voor de energievoorziening hebben gezorgd. 

Tenslotte past het geheel ook in de reeks van activiteiten die de stichting zal organiseren in het kader van het 125 jarig bestaan van de spoorlijn Sittard - Herzogenrath, waarin mijnen en treinen, toen en nu, centraal staan. Het evenement zal vanaf 12.00 uur in de sport- en evenementenhal van Park Strijthagen in Landgraaf plaatsvinden. Deze hal is gelegen op het voormalige terrein van de Oranje Nassau II mijn. 

Vanaf 12.00 uur ben je hier dus welkom voor het programma dat tot 17.00 uur zal duren. Het begint met een Koempeltreffen voor de deelnemende oud-mijnwerkers dat tot 14.00 uur zal duren.

Tussen 14.00 en 17.00 uur volgt een breed programma waarin koempels en andere belangstellenden op een grote Mijnmarkt kennis kunnen nemen van hoe in Limburg en de Euregio het mijnverleden levend wordt gehouden in en door Koempelclubs en andere instellingen en organisaties. 

In het programma is er veel ruimte voor ontmoeting, presentatie en informatie, maar ook voor muziek en het (Schaesbergse) mijnverleden. Niemand minder dan zanger Jack Vinders (ook bekend van het boek Het geluk van Limburg) zal speciaal een aantal liedjes uit zijn mooie repertoire ten gehore brengen. 

Een bijzondere fototentoonstelling met de titel Wilhelmina en Oranje Nassau II in zwart/wit over de voormalige Schaesbergse mijnen maakt het programma compleet. Voorts is vanaf Park Strijthagen goed te zien hoe het (mijn)landschap hier veranderde van zwart naar groen. Maar ook sporen van het mijnverleden zijn heel dichtbij en nog zichtbaar. 

En het bekijken daarvan, zoals bijvoorbeeld van de Gedachteniskapel voor de omgekomen Limburgse mijnwerkers, behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Het zal ongetwijfeld een mooie dag worden voor de oud-koempels. 

Uiteraard zijn ook gezins- of familieleden voor de begeleiding van de deelnemers zeer welkom. Er zijn direct bij Park Strijthagen 400 tot 500 parkeerplaatsen voor handen. Ook is er horeca (met een sympathieke prijsstelling) voorzien voor de inwendige mens. De Koempeldag maakt deel uit van een themaweekend in Landgraaf rondom de voormalige mijnbouw en het mijnwerkersleven. 

Op zaterdag 15 oktober zingt Henk Steijvers tijdens een prachtig en meeslepend concert liedjes van Carboon in het Cultuurhuis in Landgraaf (Veldstraat 19) en verwoordt met zijn liedjes de pijn, de angst, de zorgen, maar ook het geluk en de vreugde van de koempels. 

Op zondag 16 oktober om 11.00 uur is er een eucharistieviering, een Koempelmis, in de Petrus en Pauluskerk (Kerkplein 3) van Schaesberg. Al jaren worden in deze kerk in de gemeentekern Schaesberg regelmatig zogenaamde Koempelmissen ter nagedachtenis aan de in de twaalf Limburgse mijnen en de overige mijnen in de Euregio omgekomen mijnmerkers gehouden.

Overzicht

Data
2022
oktober 16
Contact
Park Strijthagen, Hofstraat 5, Landgraaf

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website