Wat is er te doen in Landgraaf?

De leukste activiteiten!

Landgraaf is rijk aan kastelen, boerderijen en diverse andere monumenten en daardoor uitermate geschikt voor wandelaars en fietsers die een stukje cultuur en verleden willen ervaren. Op de grens van Landgraaf, Kerkrade en Heerlen ligt Park Gravenrode, het toeristisch-recreatieve gebied dat de gemeente bijzonder interessant maakt voor toeristen… én inwoners!

Ontdek het rijke verleden van deze gemeente

Landgraaf dankt haar naam aan ‘de landgraaf’, een eeuwenoude verdedigingslinie die op sommige plekken nog als een holle weg zichtbaar is in het Landgraafse landschap. Er gaan vele verhalen de ronde over wanneer de linie is ontstaan. Volgens de uit Schaesberg afkomstige schrijver Frans Erens geloofde men vroeger dat het aardwerk aangelegd was onder Napoleon. Later is zelfs geopperd dat het een prehistorische omwalling van een urnenveld betreft. Waarschijnlijk is de landgraaf echter een verdedigingslinie uit de tweede helft van de 14e eeuw, de tijd waarin de Hertog van Brabant hier nog met de scepter zwaaide. Helemaal zeker zullen we het waarschijnlijk nooit weten…

Sportieve uitjes en bijzondere activiteiten

Voor de sportievelingen onder ons is er genoeg te beleven in Landgraaf. Zo is Landgraaf een echte fietsgemeente op Euregionaal niveau. Je kunt er met je tweewieler prima door de natuur toeren of mountainbiken. Op gezette tijden kun je daarnaast ook koers rijden op de voormalige draf- en renbaan van Megaland en zijn er diverse fietsfaciliteiten te vinden op Sportpark Strijthagen. Hou je van skiën of snowboarden, dan moet je bij SnowWorld zijn. Zowel beginnelingen als gevorderden kunnen hier van vijf pistes met verse sneeuw af glijden.

Op pad met de Beeldenwandelingen

Mis deze hotspots niet!

Voor het eerst in Landgraaf? Of ben je er al vaker geweest? Wij hebben een top 10 gemaakt van dingen die je in ieder geval gezien of gedaan moet hebben tijdens je verblijf.

Ontdek de bijzondere bezienswaardigheden

Gemeente Landgraaf is gelegen tussen Kerkrade, Heerlen en Brunssum, midden in de regio Parkstad Limburg. De toeristische toppers Pinkpop en SnowWorld zijn je wel bekend, maar de gemeente heeft nog veel meer bijzondere attracties te bieden. 

Verrassende routes in Landgraaf

In Landgraaf is buiten de verstedelijkte kernen veel groene natuur te vinden. Als je meer de kanten van Rimburg op gaat, waan je jezelf in het Heuvelland. Na een wandeling door het Rimburgerbos of door het idyllische Wormdal kun je prima op krachten komen in een dorpskern waar de tijd heeft stilgestaan. Op het Aan de bosrand kun je uitrusten bij de watertoren van Rimburg. Vanaf de unieke balkons die aan dit icoon uit het mijnverleden zijn toegevoegd, heb je bovendien een schitterend uitzicht over Landgraaf en het Duitse grensgebied. Vanuit Landgraaf zijn er trouwens ook prima verbindingen richting de Brunssummerheide en de Teverenerheide in Duitsland.

Ontdek het cultuurhistorisch erfgoed

Ontdek Landgraaf, het online platform waar je Landgraaf op een andere manier leert kennen! Door de eeuwen heen heeft ieder tijdperk zijn eigen schatten en verhalen nagelaten, die je op Ontdek Landgraaf terug kunt vinden. Vanuit je luie stoel of tijdens een fiets- of wandeltocht die je zelf uitstippelt. 

Er valt nog zo veel te ontdekken in Landgraaf: