Verrassende natuur in Landgraaf

bijzondere bossen, beekdalen en grindbanken

In Landgraaf is buiten de verstedelijkte kernen veel groene natuur te vinden. De mooiste natuurgebieden zijn te vinden in Park Gravenrode en bij Rimburg. Langs de vele attracties in Gravenrode stroomt door een fraai bebost beekdal de Strijthagerbeek. Het bronrijke gebied wist de oude Kelten al te betoveren. De Romeinen bouwden er villa’s en tegenwoordig liggen de hoeves Winselerhof, Overstehof en Kasteel Strijthagen hier verscholen in het groen. Zelfs met een vishengel kun je hier tot rust komen tussen de monumentale bronzen beelden die langs de grote visvijvers rond het kasteel staan. Als je meer de kanten van Rimburg op gaat, waan je jezelf in het Heuvelland. Na een wandeling door het Rimburgerbos of door het idyllische Wormdal kun je prima op krachten komen in een dorpskern waar de tijd heeft stilgestaan. Op het Aan de bosrand kun je uitrusten bij de watertoren van Rimburg. Vanaf de unieke balkons die aan dit icoon uit het mijnverleden zijn toegevoegd, heb je bovendien een schitterend uitzicht over Landgraaf en het Duitse grensgebied. Vanuit Landgraaf zijn er trouwens ook prima verbindingen richting de Brunssummerheide en de Teverenerheide in Duitsland.

Highlights

Strijthagerbeekdal

In het Strijthagerbeekdal komen veel planten en dieren voor die kenmerkend zijn voor het Zuid-Limburgse beekdallandschap, zoals paarbladig goudveil, bittere veldkers, ijsvogel en veel dagvlinders. De steile hellingen van het beekdal zijn bebost, de minder steile hellingen zijn voornamelijk in gebruik als gras- en bouwland.

lees meer

Mountainbiken in Landgraaf

De MTB-Strijthagenroute van ca. 25 kilometer voert je over de Wilhelminaberg  en de omliggende bossen. Er is de afgelopen periode hard gewerkt om deze route uitdagend te maken voor iedere mountainbiker. De beklimmingen en afdalingen van deze berg zijn zeker voor Nederlandse begrippen uniek. Zeker de wortel- en halfpipe afdaling aan de achterzijde van Snowworld zijn een belevenis. Het laatste deel van de route bevat rondom Park Strijthagen ook nog enkele ‘technical trail features’ om je tocht helemaal compleet te maken.

Lees meer

Wormdal

Het Wormdal is een natuurgebied bij Landgraaf/Kerkrade op zowel Nederlands als Duits grondgebied. Door het gebied stroomt de beek De Worm. Sinds halverwege de twintigste eeuw heeft de natuur hier haar gang kunnen gaan. Hierdoor is er een prachtig beeklandschap ontstaan met een meanderende beek, grindbanken en bossen. In de afgesleten buitenbochten van de beek zijn stijlranden, de perfecte plek voor bijvoorbeeld ijsvogels. Ook leven er verschillende moerasvogels zoals de waterral en de watersnip in het Wormdal.

Lees meer

Mondo Verde

365 dagen per jaar open voor iedereen! 250.000 m2 unieke tuinen, bijzondere dieren, spannende attracties en levensechte dino's. Mondo Verde is een uniek park met verschillende thema's en een ware belevenis voor elke bezoeker, jong en oud. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in het actieve gedeelte van het park en de oudere avonturiers vinden rust en pracht in de wereldtuinen.

Lees meer

Park Gravenrode

Het oorspronkelijke wat grauwe mijngebied is herontwikkeld tot een aansprekende toeristische bestemming. Park Gravenrode biedt inmiddels uitgestrekte natuur, afgewisseld met hoeves en kastelen. Aan de randen van het gebied liggen uiteenlopende dagattracties zoals SnowWorld, Mondo Verde en GaiaZOO, alle uitstekend ingepast in de natuurlijke omgeving. De steile hellingen van het aanliggende Strijthagerbeekdal zijn bebost, terwijl de minder steile hellingen voornamelijk in gebruik zijn als gras- en bouwland. In dit natuurgebied bevinden zich de boerenhoeves Winselerhof en Overste Hof. Langs de beek liggen diverse bronnen met bronvegetatie. Ook kasteel Strijthagen, met haar prachtige hoeve en watermolen, vormt een markant detail in het landschap.

Lees meer

Routes in Landgraaf

Meer over Landgraaf

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website