detail

OVS/TVS-gebouw Staatsmijn Wilhelmina

Casinolaan 6
Landgraaf
Bij Staatsmijn Wilhelmina, aan de voet van de steenberg, wordt in 1956 een terrein opgeschoond voor de bouw van een school. Het moet een modern ‘glaspaleis’ van 800 m² worden, bedoelt voor de OVS en TVS. ‘OVS’ staat voor ‘Ondergrondse Vakschool’ en ‘TVS’ staat voor ‘Technische Vakschool’. 

Met het aanbieden van deze vakopleidingen hopen de mijndirecties jonge krachten aan de mijnen te binden. Tijdens de Wederopbouw is de behoefte aan kolen enorm. Om aan die behoefte te kunnen blijven voldoen, is nieuw personeel nodig. Personeel dat de werkgever trouw blijft en bij voorkeur uit de regio komt. 

Bovendien vereist het snel moderniserende mijnbedrijf stevige kennis van techniek, materiaal en veiligheid. In 1957 is het schoolgebouw klaar. Dat is een verademing, want tot die tijd zitten de leerlingen in tijdelijke noodverblijven en krappe, verouderde mijnschoolgebouwtjes. 

De nieuwe OVS/TVS heeft een langwerpige plattegrond en telt slechts één bouwlaag, om mijnschade te voorkomen. Het gebouw heeft een betonskelet met raampartijen die veel licht door laten in de klaslokalen. Natuurlijk is er ook een gymzaal met omkleedruimte en garderobe, want sport en spel zijn erg belangrijk voor de gezondheid en de teamgeest. 

Ondergrondse werkzaamheden oefenen de leerlingen vanaf hun derde jaar in een kunstmatige leermijn, uitgegraven in de steenberg. Rechtsonder het complex is de ingang van de leermijn nog zichtbaar. Na hun opleiding zijn de OVS’ers en TVS’ers verzekerd van een baan in de mijn. 

In 1969 sluit Staatsmijn Wilhelmina haar deuren. De vakopleidingen zijn dan al opgeheven. Op de school na wordt het enorme bovengrondse bedrijfscomplex volledig afgebroken. Tegenwoordig is de OVS/TVS een werkplaats die nieuwe perspectieven biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Tevens is er op deze locatie in het OVS-TVS-gebouw van de Staatsmijn Wilhelmina ook het MIJN lunchcafé gevestigd, dit is een sociaal en huiselijk lunchcafé dat toegankelijk is voor iedereen en een aanrader om het mijnverleden in Parkstad Limburg te proeven.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!