Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Staatsmijn Wilhelmina

Landgraaf

Staatsmijn Wilhelmina

Staatsmijn Wilhelmina Overstehofweg Landgraaf
Staatsmijn Wilhelmina wordt in 1906 in gebruik genomen. Het is de eerste staatsmijn. Daarom wordt hij in de volksmond ook wel ‘d’r Stjaat’ genoemd. Tot de sluiting van de mijn in 1969 wordt hier in totaal ca. 59.235.000 ton steenkool naar de oppervlakte gebracht. 

Daarbij wordt ook nog eens 36.000.000 ton mijnsteen gedolven. Via lange transportbanden wordt het dag en nacht afgevoerd naar de steenberg waaruit de huidige Wilhelminaberg is ontstaan. Vanaf 1924 heeft de mijn twee schachten. 

Het diepste punt ligt op 823 meter beneden het maaiveld. In de loop der jaren groeit de mijnzetel uit tot een enorm bedrijfscomplex waar duizenden mensen werk vinden. Uiteindelijk beslaat het totale mijnterrein een oppervlakte van ca. 89 hectare. Al in 1955, tien jaar voordat minister Joop den Uyl de mijnsluitingen aankondigt, is bekend dat d’r Sjtaat langzaam uitgeput raakt. 

De directie verwacht de kolenproductie nog 10 tot 12 jaar te kunnen voortzetten. Men hoopt dat tegen die tijd Staatsmijn Beatrix in bedrijf is, maar die mijn wordt uiteindelijk nooit voltooid. In 1969 sluit Staatsmijn Wilhelmina voorgoed zijn deuren. In de volgende jaren wordt het bedrijfscomplex gesloopt en het mijnterrein gesaneerd.

Overzicht

Adres
Overstehofweg , Landgraaf
Openingstijden en tarieven

 

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website